Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент підписав закон щодо створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації

Дата: 04.05.2023 13:13
Кількість переглядів: 200

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України та запровадження Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Відповідний законопроєкт № 8433 було розроблено народними депутатами за участю команди Мінвідновлення та Держенергоефективності і схвалено Парламентом 11 квітня цього року. Фото без опису

 

Прийняте Парламентом і Президентом рішення – це знаковий крок, який підтверджує, що Україна дотримується глобального тренду декарбонізації попри будь-що.

Нарешті, вперше за багато років, Україна впроваджує європейський принцип «забруднювач платить», як це передбачено Регламентом ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями. Це означає, що кошти з податку на викиди СО2 буде спрямовано саме на енергоефективні цілі.

 

«Закон дає «зелене» світло для створення в Україні спецфонду, який стане надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проєктів і програм з енергоефективності у різних секторах економіки», – пояснила Ганна Замазєєва.

 

«Дякую Президенту, Парламенту та всім, хто долучився і підтримав нарешті створення фонду. Як тільки закон було ухвалено, ми разом із командою Мінвідновлення на чолі із О. Кубраковим почали розробку механізмів використання коштів і створенням фінансових інструментів, що могли б стимулювати і декарбонізацію, і енергоефективність», –  пояснила Ганна Замазєєва. 

 

Завдяки фонду Держенергоефективності як головний енергоменеджер країни буде реалізовувати державну політику із реальним запровадженням дієвих інструментів. Планується втілити різні механізми, які існують в світі: від «зелених» облігацій, ЕСКО-проектів, «зеленого» кредитування до факторингу та лізингу.

 

Основні завдання фонду:

•          підтримка державних програм енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації;

•          залучення міжнародних кредитних коштів та грантів для реалізації інвестиційних проектів;

•          надійна окупність і повернення іноземних інвестицій і фінансових зобов'язань.

 

«Створивши і наповнивши фонд, ми зможемо втілити чимало програм, які дозволять населенню, бізнесу, місцевій владі ставати енергоефективними і енергонезалежними.

Заощаджені кошти громади можуть спрямувати на свою відбудову, соціальний добробут, а підприємства - на свій розвиток і підвищення своєї конкурентоздатності», - підсумувала Ганна Замазєєва.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь