Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пам'ятка про сказ для населення

Дата: 19.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 249

Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів чи заслинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, як в буйній так і паралітичній формі, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні, комахоїдні миші та гризуни.

Фото без опису

Віруси летючих мишей також можуть визвати в людини смертельне захворювання.

Збудник хвороби – вірус знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин, зараження відбувається при покусах, заслиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі змочені слиною хворої тварини, якщо слина попадає на шкіру де є подряпини, чи на слизові оболонки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби.

Найбільш небезпечні багаточислені покуси нанесені тваринами, а також в обличчя, шию, пальці рук, статеві органи де є багато нервових закінчень.

Після зараження настає інкубаційний період від 1 до 3 місяців, можливі відхилення в бік зменшення чи збільшення, в середньому він продовжується до 30 днів.

Захворювання у людини починається з ознак: підвищеної збудженості, порушення сну та турбує біль на місці покусу, людині стає важко дихати, ковтати, порушується психічний стан, нею оволодіває страх смерті. Покуси в голову визивають захворювання на сказ у людини в 88% випадків, в руку – 67%, в нижні кінцівки – 21%.

Ознаки сказу у собак: змінюється їх поведінка, на початку захворювання відмічається дратівливість, бурчання, собаки можуть забиватися в темні кути, не відповідають коли їх кличуть, безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, також можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто собака нібито подавилася кісткою. Профілактика сказу – проблема комплексна.

.Важлива її складова – боротьба з цією інфекцією в природному середовищі.

Основним завданням для вирішення проблеми із профілактики, ліквідації та недопущення поширення вогнища сказу:

- Специфічна профілактика шляхом проведення щеплень антирабічною вакциною осіб, які були покусані або обслинені бродячими та підозрілими на сказ тваринами.

- Максимальне охоплення профілактичними щепленнями сприятливих до захворювання тварин (котів, собак), тобто створення імунного бар’єру між дикими та домашніми тваринами і між домашніми тваринами та людьми.

У разі нанесення покусу чи навіть ослюнення пошкодженої шкіри рану в обов’язковому порядку слід ретельно промити водою з господарським милом, після чого її краї обробити 5 % розчином йоду, постраждалий повинен негайно звернутись в медичну установу, до лікаря за місцем проживання, де в разі необхідності, розпочинають лікувально – профілактичне щеплення.

Тільки повний курс щеплень, надійно запобігає захворюванню людей на сказ. Для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Сторожових собак – в установах, підприємствах та організаціях тримати на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місцю.

Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих садків, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей.

Пам’ятайте, якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти покусів тваринами, а тим самим попередити захворювання, що передаються ними.

Інформує: відділ з питань цивільного захисту населення Обухівської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь