Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як Будинок Культури міста Ржищів перетворився на гуманітарний штаб

Дата: 28.02.2023 10:09
Кількість переглядів: 287

 Фото без опису4336 українських родин отримали допомогу у Ржищівському гуманітарному штабі за цей страшний рік. З перших днів у  Будинку культури працює Волонтерський цех, де переселенці та дівчата з громади абсолютно безоплатно без вихідних виробляють речі на потреби ЗСУ.

За декілька днів після 24 лютого 2022 року приміщення  БК , де лунав сміх дітей та проводилися мистецькі події, перетворився на потужний штаб, де кожен українець міг отримати допомогу. Вже 1 березня наш БК приймав перших постраждалих від війни українців. Усвідомити й це дотепер складно, як ми всі пережили цей рік…

Небайдужі жителі громади зносили продукти, речі найпершої потреби, одяг та взуття для дорослих і дітей. Працівники відділу культури нашої громади миттєво перекваліфікувалися і замість концертів та мистецьких акцій, приймали та роздавали гуманітарну допомогу всім хто її потребував. По всій Ржищівській громаді за тиждень, в сільських будинках культури разом зі старостами сіл були облаштовані гуманітарні пункти та волонтерські штаби. Ми налагоджували зв’язки та контакти з міжнародними благодійними організаціями, шукали та надавали допомогу. Всі вперше зіткнулися з новою і страшною реальністю.

 За цей рік зроблено:

130 маскувальних сіток величезних розмірів під різні сезони сплели й передали наші волонтерки;

978 штук окопних виготовлено та передано нашим захисникам;

Сплетено 325 килимків та 388 пар теплих шкарпеток для відважних хлопців;

Зібрано та передано: 141 кг меду, 5 ящиків сухих супів, 6 мішків сушок, не враховуючи інші речі та продукти.

Між оголошеними тривогами нам вдавалося проводити мистецькі події та культурні заходи. Та більшість з них мали благодійний зміст, де збирали гроші та продукти на підтримку внутрішньо переміщених осіб та ЗСУ. Працівники культури організували та провели 11 акцій ''Добровозик" (збір продуктів на базарній площі). Ржищівський музей образотворчого мистецтва разом з місцевою художницею Людмилою Ганушевич, провели благодійний аукціон дитячих малюнків через який вдалося зібрати 17 тисяч гривень на потреби ЗСУ. Приємно, що до аукціону долучилися жителі з США, Канади та Ізраїлю. На патріотичному фестивалі «Співаймо з вірою у перемогу», було зібрано понад 9 тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

Нині в Будинку Культури справжній творчий, волонтерський мурашник, можливо, саме таким і має бути сучасний культурний простір. Бо саме тут можна залишити заявку на допомогу, або передати її тим, хто потребує. І в будні й у вихідні прийти до волонтерів плести сітки. Підзарядитися в Пункті незламності, сховатися в укритті, отримати психологічну консультацію. Потанцювати в студії, намалювати картину, навчитися вокалу, надихнутися мистецтвом, послухати цікаві лекції, взяти участь в гострих дискусіях. Одним словом, саме тут жителі громади й святкують, і горюють. Така вона – культура воєнного часу!

І все це було б не можливо, якби не кожен житель нашої громади з добрим і чуйним серцем, який доклав часточку своєї душі у добру справу. Коли створювався штаб, більшість наших благодійників наполягали, щоб їх не згадували. Але всі наші записи ведуться і після Перемоги ми обов’язково оприлюднимо імена всіх наших помічників, і тих хто надіслав велику допомогу, і тих хто ділився останньою банкою консервації. Тому ми дякуємо всім благодійникам і волонтерам, що в такі складні часи підтримували своїх односельців, переселенців та воїнів ЗСУ.

Окремо висловлюємо подяку за підтримку: Обухівська районна військова адміністрація та Київська обласна державна адміністрація, Громадська організація «Союз експертів України» та компанія Nestle. @unchain.fund. @Bruse Crowe та його команда, ГО «Спілка підприємців теле та кіноіндустрії». Інтернет магазин NEW LIFE для дітей і дорослих. Благодійний фонд «Фундація імені князів Острозьких». Громадський фонд Стрийська сотня Січові Стрільці» MOTOHELP. Жовтівський волонтерський центр Жовтівської міської ради, Львівського району, Львівської області. Фундація Польський Корпус Миру м. Варшава. Громадська організація «Слон Добра» м. Кагарлик представник Альона Чередніченко. Друг-волонтер з м. Обухів пані Ольга. Підприємець Людмила Ганушевич. Партнери з Румунії через друзів з Чернівців. БФ "Травянка", Благодійна організація "БФ"Гудвілл", Міжнародний благодійний фонд "Святого Миколая", World Central Kitchen. Наші добрі друзі пані Джамайла і пан Шейн Пакса з Українського Християнського місіонерського товариства "Обітниця Миру" та Ржищівської Євангельської Церкви.

ЯК ДОЛУЧИТИСЯ ДО РОБОТИ ГУМАНІТАРНОГО ШТАБУ?

Нагадуємо, гуманітарний штаб працює з понеділка по п’ятницю 10:00 до 15:00 години, Центральний штаб знаходиться у Будинку Культури міста Ржищів, по селах громади гуманітарні пункти розташовані в сільських Будинках Культури. Кожен житель може спрямувати свою допомогу на потреби тієї категорії осіб, яку вважає за потрібне: внутрішньо переміщеним особам, родинам, що опинилися в складних життєвих обставинах, родинам захисників, літнім одиноким людям, інвалідам.

 НОМЕР ТЕЛЕФОНУ ЦЕНТРАЛЬНОГО ГУМАНІТАРНОГО ШТАБУ ДЛЯ ДОВІДОК

063 172 95 30

ПСИХОЛОГ

068 334 31 02

ЛОГОПЕД

097 166 57 24

ДЕФЕКТОЛОГ

067 855 41 06

В єдності наша сила!

Віримо і дякуємо ЗСУ!

Разом до перемоги!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь