Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Дата: 20.02.2023 08:57
Кількість переглядів: 170

Фото без опису“День Героїв Небесної Сотні – жалобний день, але він не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати державну незалежність України. Саме 20 лютого 2014 року почалася війна, в якій українці потужно захищали свої цінності, а путінський режим руками Януковича намагався підкорити Україну. І ми бачимо прямі паралелі між протистоянням та активною фазою російсько-української війни – застосування зброї проти беззбройних протестувальників тоді і проти цивільного населення під час війни, використання забороненої зброї. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта вже Небесної Січі. 

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України силовики, керуючись наказами тодішньої проросійської влади, вбили 48 учасників Революції Гідності. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні. 
 

20 лютого 2023 року о 10:00 на алеї Героїв Небесної Сотні біля Екуменічного храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників (алея Героїв Небесної Сотні, 4, Київ) розпочнеться ритуал вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Опісля, о 11:30 розпочнеться щорічна тиха акція “Ангели пам’яті” – паперових ангелів розвішають на деревах, що були свідками розстрілу мирних українців, котрі відстоювали своє право на гідність, свободу та державність. Впродовж дня на алеї та прилеглих територіях можна буде побачити інсталяцію “Обірвана кулею мрія”.

Тут будуть означені 49 місць загибелі та смертельного поранення Героїв.

Ідея інсталяції – олюднити усталений патетично-героїчний образ Небесної Сотні й тим самим підкреслити втрати та жертви: адже показуємо не просто статистичну інформацію (ім’я, стать, вік, регіон), а обривання наповненого прагненнями, діяльністю, добротою життя.

20 лютого о 15:00 запрошуємо на відкриття виставки "Лютий: грані незламності" в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану (вул. Липська, 16).

Лютий 2014 та 2022 років став для суспільства символом незламності та боротьби українського народу за незалежність і європейське майбутнє України.

Разом з партнерами − Центром досліджень воєнної історії ЗСУ та Національним університетом оборони України імені Івана Черняховського Музей Майдану презентує нову експозицію, де основний акцент зроблено на одній із головних подій опору окупантам – битві за Київ, яка завершилася блискучою перемогою Сил оборони України та цивільних українців, які підтримували своїх оборонців у тилу.

Ця битва обернула амбіційні плани московії захопити Київ за три дні у поразку росіян і вщент розбила ілюзії «другої армії світу» здійснити свій черговий бліцкриг, який їм вдалося у минулому реалізувати в Будапешті (1956), Празі (1968) та Кабулі (1979).

Пам’ятаймо – й переможемо! Повна програма заходів до Дня Героїв Небесної Сотні оприлюднена на сайті Музею Майдану.

Нагадуємо про заходи безпеки та рекомендації у разі повітряної тривоги перебувати в укритті. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь