Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

Дата: 15.02.2023 09:50
Кількість переглядів: 853

Фото без описуДень Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно з Указом президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” на знак пам’яті про громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України та завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави.

 

У лютому 2014 року під час прощання із загиблими активістами Революції Гідності Євромайдан згенерував новий символ відданості, мужності, патріотизму – Небесну Сотню. Це збірний образ людей із різних областей, серед яких були громадяни України, Грузії та Білорусі. Відтоді минуло дев’ять років. І сьогодні, коли ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників.

У Небесній Січі чимало тих, хто був тоді на майдані Незалежності, на “Груші”, біля Маріїнського парку, хто йшов беззбройним проти “Беркуту” на вулиці Інститутській чи виходив на мирні демонстрації у Львові й Донецьку, Севастополі та Рівному, Запоріжжі й Івано-Франківську…

І нині, коли Майданом називають усю Україну, ми розуміємо, що Герої Небесної Сотні були першими загиблими у цій війні та що саме вони разом із побратимами дали тоді відсіч супротивникові, який підступно діяв через президента-втікача Януковича та його посіпак – від чиновників найвищого рангу до силовиків і тітушок.

 

Утручання росії у події Революції Гідності все ще потребує дослідження, потребує пошуку та детального вивчення джерел, звісно, якщо їх не було знищено. Свого часу український історик Павло Гай-Нижник оприлюднив документ під назвою “Про кризу на Україні”, який було розроблено у кремлі ще в січні 2014 року, коли путін зрозумів, що Янукович неспроможний утримати владу, а отже, росія назавжди втратить свій вплив на Україну. Цей план зокрема передбачав у разі нездатності українського президента придушити протест власними силами “забезпечення ширшої участі російських сил і засобів у стабілізаційній операції в місті Києві та інших регіонах України, у тому числі і як безпосередніх виконавців”.

Метою кремля фактично було захоплення, як вони це називали, “російських областей України”, а саме АР Крим, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Київської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, що нібито могло “гарантувати мир, безпеку та процвітання їхньому населенню, а також надійний захист інтересів росії”.

Сьогодні ми знаємо, що цей план росія спробувала почати реалізовувати 24 лютого 2022 року. Знаємо, що війна в Україні та за Україну не почалася зненацька, що вибухи у Києві, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Дніпрі, Одесі та в інших мирних містах України вранці 24 лютого 2022 року для кремлівського диктатора – не воєнний злочин, а лише розширення лінії фронту, після чого всю Україну мало охопити вогнем, щоб зламати її та перетворити суверенну державу на формальне утворення, а її народ – на “насєлєніє”. Відкрита війна проти України планувалася давно, а у прихованих та гібридних формах протистояння тривало всі десятиліття нашої незалежності.

Лютий 2014-го став першим актом збройної агресії проти громадян України, які хотіли жити у вільній державі, бо були вільні духом.

Програма заходів Національного музею Революції Гідності та партнерів до Дня Героїв Небесної Сотні 2023 року 

15 ЛЮТОГО (середа)

15:30–17:00

Круглий стіл «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни» (онлайн-формат)

Дискусія, організована Національним музеєм Революції Гідності, підніме питання щодо місця та ролі Героїв Небесної Сотні у контексті нинішньої російсько-української війни та в ширшому контексті визвольної боротьби. Учасники круглого столу спробують визначити взаємозв’язок понять «Герої Небесної Сотні», «герої російсько-української війни», «герої визвольних змагань» та проаналізувати часопросторові характеристики Революції Гідності в контексті російсько-української війни.

Учасники: Ігор Гордійчук, Олександр Андрощук, Сергій Єкельчик, Алла Киридон, Олександр Лисенко, Віталій Скальський, Павло Сидоренко, Ігор Пошивайло.

Модератори: Лариса Якубова, Леся Онишко.

Урочистий захід, виставка «Герої не вмирають», історичний хроноскоп «Пам’ятай – ти нащадок Героїв!»

Музей історичного центру Києва, бібліотека ім. Тараса Шевченка (вул. Половецька, 14-А).

Організатори: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація, Музей історичного центру Києва, бібліотека ім. Тараса Шевченка.


16 ЛЮТОГО (четвер)

Презентація трикнижжя «Небесна Сотня. Життєписи» Світлани Терейковської у м. Дрогобич (Львівщина)

Організатори: Національний музей Революції Гідності, органи місцевого самоврядування Дрогобича.


17 ЛЮТОГО (п’ятниця)

14:00-15:00

"Справи Майдану: стан слідства і перспективи правосуддя" — дискусія

Медіацентр Україна-Укрінформ,  вул. Богдана Хмельницького, 8/16, Київ

Обговорення стану розслідування та слухання у судах "справ Майдану": виклики, здобутки, труднощі та перспективи правосуддя у справах щодо злочинів, скоєних під час Революції Гідності. 

До участі у обговоренні запрошені представники Генпрокуратури, ДБР,  ГО Центр громадянських свобод, родин Героїв Небесної Сотні, потерпілих у справах Майдану.

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

13:30

Відкриття фотовиставки Олександра Тимошенка про Майдан та початок російсько-української війни

Виставкова зала Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» (Велика лаврська дзвіниця, вул. Лаврська, 9).

Автор світлин, член Національної спілки фотохудожників України Олександр Тимошенко, був учасником Революції Гідності і фіксував на камері події Майдану впродовж всього часу протестів. Був поранений 18 лютого 2014 року під час насильницького розгону силовиками мирного маршу. Сьогодні його світлини є також доказами в судах у справах Майдану.

З нагоди відкриття відбудеться показ міні-вистави «Куди прямуєш Україна-Русь…», створеної під впливом Майдану.

Організатори: Печерська районна в місті Києві державна адміністрація, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», ГО ВО «Світле майбутнє».

Встановлення актуалізованої виставки «Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії»

Алея Героїв Небесної Сотні (біля мосту), Київ.

Виставка пояснює, які саме слідчі справи стоять за узагальненим терміном «справи Майдану», надає актуальну статистику щодо них, розповідає про результати та проблеми судових проваджень, а також про роботу Музею в напрямі меморіалізації алеї, про громадські ініціативи зі сприяння слідству, про рішення Європейського суду з прав людини, яке чітко дало оцінку і Майдану, і діям тогочасної влади.

Організатори: Національний музей Революції Гідності, за участі Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках (Департамент у «справах Майдану») при Офісі Генерального прокурора.


18 ЛЮТОГО (субота)

11:00–13:00

Екскурсія «Місцями Революції Гідності»

Екскурсія Музею Майдану локаціями, на яких відбувалися доленосні події листопада 2013 – лютого 2014 року, можливість поспілкуватися з учасниками протесту.

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

12:00–13:00

Захід з вшанування пам'яті учасників Революції Гідності, що загинули 18 лютого 2014 року

Маріїнський парк, пам'ятний знак навпроти Кріпосного провулку, Київ

Організатори: ГР "Українська патріотична альтернатива", ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Спілка офіцерів України та інші.

15:00–16:00

Панахида за Небесною Сотнею

Михайлівський Золотоверхий собор.

16:00 – 17:00

Хода пам’яті на вшанування Героїв Небесної Сотні

Середмістя Києва.

Панахида і хода – традиційні заходи, які організовують родини Героїв Небесної Сотні, Ініціатива поранених/постраждалих на Майдані, Національний музей Революції Гідності у співпраці з іншими організаціями. Маршрут Ходи: Михайлівська площа – вул. Трьохсвятительська – Європейська площа – вул. Грушевського – вул. Хрещатик – алея Героїв Небесної Сотні.

Покладання квітів, запалення лампадок.

Організатори і партнери: ГО "Родини Небесної Сотні", Національний музей Революції Гідності, ГО "Асоціація Медиків Революції Гідності", за участі рідних Героїв Небесної Сотні, учасників Революції Гідності.


20 ЛЮТОГО (понеділок)

10:00–11:30

Ритуал вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності

Екуменічний храм Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників, алея Героїв Небесної Сотні,6, м. Київ.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Національний музей Революції Гідності, ГО "Родина Героїв "Небесної Сотні", Міністерство у справах ветеранів України, Православна Церква України  та Українська Греко-Католицька Церква.

 

11:30–12:30

Щорічна акція «АНГЕЛИ ПАМ’ЯТІ» – тиха акція на згадку про загиблих під час Революції Гідності

Алея Героїв Небесної Сотні, м. Київ.

Організатор: Мистецька агенція «Територія А», Національний музей Революції Гідності, родини Героїв Небесної Сотні, учасники Революції Гідності.

15:00–16:00

Відкриття виставки «Лютий: грані незламності»

Галерея протестного мистецтва Музею Майдану, вул. Липська, 16, м. Київ.

Виставка присвячена 9 річниці перемоги Революції Гідності та подальшому героїчному спротиву українців, зокрема року з часу повномасштабного вторгнення росії. Творці виставки акцентують на одній із головних подій потужного опору окупантам – битві за Київ. Вона завершилася ганебною поразкою окупантів і блискучою перемогою Сил оборони України та цивільних українців, які підтримували своїх оборонців у тилу.

Організатори: Національний музей Революції Гідності, Центр досліджень воєнної історії ЗСУ, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

15:00–16:00

Відкриття фотовиставки Юрія Туманова про Майдан

Бібліотека імені Івана Кудрі, вул. генерала Алмазова, 14, м. Київ.

Юрій Туманов – член Національної спілки фотохудожників України Юрія Туманова. Відкриття виставки супроводжуватиметься майстеркласом із виготовлення лелек-оригамі – символу пам'яті та віри у Перемогу.

Організатори: Печерська районна в місті Києві державна адміністрація та Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», ГО ВО «Світле майбутнє».

Впродовж дня

Комеморативна інсталяція "Обірвана кулею мрія"

Алея Героїв Небесної Сотні, м. Київ.

Уздовж алеї та на прилеглих до неї територіях біля Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України буде означено 49 місць загибелі та смертельного поранення Героїв Небесної Сотні.

Ідея інсталяції – олюднити усталений патетично-героїчний образ Небесної Сотні. Тим самим підкреслити понесені втрати і жертви: адже показуємо не просто статистичну інформацію (ім’я, стать, вік, регіон), а обрив наповненого прагненнями, діяльністю, добротою життя.

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

ДІЮЧІ ВИСТАВКИ

Експозиція «Назустріч Свободі»

Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, майдан Незалежності, 18/2, 2-й поверх, Київ

Завдяки мультимедійним засобам відвідувачі поринають в атмосферу подій, зокрема через оповіді їхніх учасників, що відтворюються в аудіоформаті. Відвідавши експозицію, гості мають змогу походити по стилізованій карті Майдану, на якій позначено ключові місця Революції Гідності, барикади та основні будівлі середмістя. Як і під час Майдану, кожен відвідувач зможе написати щось у вільному прямокутнику "Топографічної стіни", імітації майданівської дерев'яної стіни, на дощечках якої люди писали назви населених пунктів, звідки приїхали.

Організатор: Національний музей Революції Гідності

Вулична виставка «Мальована історія Майдану»

майдан Незалежності, навколо Монументу Незалежності, м. Київ.

Вулична виставка, створена на основі графічного роману Олександра Ком’яхова «ТАТО».

Художній сюжет, вплетений у документальну графіку. Герої роману проходять через випробування, які довелось подолати тисячам майданівців. Обставини, у які вони потрапляють, архітектура наметового містечка, сотні деталей відтворені з документальною точністю. Через історію київської сім’ї виставка розповідає про ключові етапи Революції Гідності. Анотації з історичними екскурсами та фактами, хронологія подій, ілюстративний супровід дозволять зануритись у контекст Майдану, краще зрозуміти хід його історії.

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

У програмі можливі зміни.


ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ

Пропоноване гасло цьогоріч до Дня Героїв Небесної Сотні: «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни».

Український інститут національної пам’яті готує добірку відеоцитат спогадів учасників та свідків подій 18–20 лютого 2014 року, що зберігаються в «Архіві усної історії, для трансляції в соцмережах упродовж 18–20 лютого.

Соціальна реклама:

1.  Портрети Героїв Небесної Сотні (поширення відповідно до регіону, родом із якого був Герой). 

Портрети Героїв Небесної Сотні, з короткими цитатами про них або життєвим кредо та інформацією про місце народження або проживання розміщені на білбордах і сітілайтах.

Портрети можна завантажити тут.

Макети для друку можна завантажити тут.

2.  Соціальна реклама від МКІП.

3.  Ролик до Дня Героїв Небесної Сотні, зроблений на замовлення МКІП.

4.  Поширення хештегів #ЦеПроСвободу та #Бути_гідним, які є частиною соціальної кампанії музею у соцмережах (Facebook, Instagram).

Ідея цих хештегів – заклик до громадян ділитись спогадами і роздумами про Революцію Гідності та боротьбу за свободу у соціальних мережах. 

5. Поширення серії роликів соціального відеопроєкту "Характери Гідності" про Героїв Небесної Сотні. Цикл відеороликів — розповіді рідних Героїв Небесної Сотні про особливі риси та історії тих, кого вони втратили. Подробиці - тут

6. Закликаємо використовувати постійний логотип Дня Героїв Небесної Сотні як символ відзначення цієї дати. Трафаретне зображення майданівців з дерев’яними щитами. Силуети нагадують кадри з відеохроніки розстрілів 20 лютого на вул. Інститутській – за мить чоловіків скосять кулі, але зараз вони злагоджено тримають оборону. Автор монументального зображення, графік Олександр Ком’яхов свідомо використав алюзію композиції на культову світлину встановлення прапора над Іводзімою 1945 року, що стала свого часу для американців символом швидкої перемоги та закінчення Другої світової війни. Таким чином автор мав на меті асоціативно утвердити образ Героїв Небесної Сотні як переможців. Логотип може розміщуватися на зображеннях інформаційної кампанії та інших матеріалах, поширених до Дня Героїв Небесної Сотні. Завантажити логотип можна тут

#ЦеПроСвободу  #Бути_гідним

 

 Пресслужба Національного музею Революції Гідності: press@maidanmuseum.gmail.com 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь