Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Бережи себе! Де навчитися надавати першу медичну допомогу?

Дата: 29.12.2022 07:02
Кількість переглядів: 302

Фото без описуНавички домедичної допомоги корисні й у мирний час — що вже й казати про воєнний. Але як цьому навчитися? З чого почати? Де проходити курс підготовки? Скільки часу він триває? На ці та інші питання про домедичний вишкіл відповідає інструкторська команда PULSE.

 

Якими взагалі бувають вишколи з тактичної медицини / домедичної допомоги для цивільних?

Слід розрізняти тактичну медицину та першу допомогу. Перша допомога — це комплекс заходів, спрямованих на збереження життя та здоров’я постраждалих до моменту надання кваліфікованої медичної допомоги.

Цьому можна навчитись на курсах, і такі курси для цивільних історично мають дві форми:

1) Курси допомоги постраждалим, які потребують реанімації.

Упродовж курсу студентів/ок вчать серцево-легеневій реанімації, як надавати допомогу при інсульті, судомному чи серцевому нападі, або як допомогти людині, яка вдавилася, та іншим навичкам.

Провідними викладачами/ками такого курсу у світі є представники/ці International Liaison Committee on Resuscitation — міжнародної організації при ООН, що створює посібники з реанімації та займається розвитком першої допомоги по всьому світу.

У Європі їх представником є ERC — Європейська Рада Реанімації. Такий курс допомоги може тривати від 6 годин. Може тривати й довше, якщо в курс входять “суміжні” з реанімацією теми. Зазначимо, що реанімації не вчать військових через низьку ефективність та надмірну енерговитратність будь-яких реанімаційних заходів в умовах бою.

2) Курси першої допомоги постраждалим від травми.

Курси для допомоги травмованим постраждалим базуються на іншій гілці розвитку медицини. Серед провідних курсів цього напрямку — “Stop the bleed” від Американського коледжу хірургів (American College of Surgeons). Мета курсу — навчити цивільних зупиняти життєзагрозливі кровотечі до прибуття швидкої.

Але це не єдиний прописаний курс для цивільних. Відповідні протоколи має Американський Червоний Хрест, Міжнародна організація з підтримки життя при травмі (International Trauma Life Support) та декілька інших організацій. Саме на них зазвичай базуються українські курси з першої допомоги при травмі. Тривалість може складати від 4 годин до кількох днів залежно від кількості станів та навичок.

Тактична медицина і фактично, і юридично — це дії комбатанта з порятунку життя і здоров’я людини.

З  2014 року в Україні використовується досвід, навчальні програми та протоколи від Комітету з тактичної допомоги пораненим в умовах бою (The Committee on Tactical Combat Casualty Care, CoTCCC). Комітет був створений Командуванням Спеціальних Операцій США та зараз є частиною Агентства з Охорони Здоров’я Міністерства Оборони США. При написанні протоколів комітету використовується американський військовий досвід, починаючи з Другої Світової Війни. 

“Швидкі” курси, побудовані за програмою ТССС бувають двох типів:

— 8-годинний курс “All Service Members”що викладається всім американським військовослужбовцям та військослужбовицям. Він складається з навчання базовим навичкам надання допомоги та базовим тактичним правилам.

— 40-годинний курс “Combat LifeSaver”що викладається орієнтовно одній четвертій американських військових. Зазвичай тим, хто бере участь у наступальних операціях. Такий курс містить правила допомоги майже при всіх станах та навіть дає змогу військовослужбовцям/ицям, які пройшли навчання, допомогти своїм медикам/иням.

Ще є медичні курси з тактичної медицини. Зазвичай, їх проходять медики/ні, які долучилися до складу Сил Оборони України. В Америці тривалість таких курсів — три місяці. Проте в українських умовах курси можуть скоротити до кількох тижнів.

Чи є уніфікована програма чи всі ці курси різні?

Україна прагне уніфікувати навчання з тактичної медицини для всіх військових відповідно до протоколів ТССС.

Курси для цивільних можуть відрізнятися в залежності від протоколів, на підставі яких вони читаються, та від задачі. Навчити водія/йку надавати допомогу при потенційних ДТП,  підготувати людину до можливих надзвичайних ситуацій у міських умовах або навчити спортсмена/ку-екстремала/ку надавати допомогу — з цими запитами треба звертатись до різних програм.

Як обрати “свою” програму?

Будь-яка повнолітня людина в Україні має вміти надавати першу допомогу. Але цивільним не обов’язково йти на курс з тактичної медицини. Там багато уваги приділяється таким нюансам як бронежилети, тактичні умови, виклик військової евакуації. Водночас принципи надання допомоги майже збігаються на цивільних та тактико-медичних курсах. Наприклад, правила накладання турнікету будуть однаковими.

Переконайтесь, що: 

  • → навчання є практичним. Вас не можуть навчити надавати допомогу всім постраждалим при всіх невідкладних станах та травмах упродовж кількох годин. Якісна програма курсу має на 30, 50 чи 60 відсотків складатися з практики, під час якої ви як учасник або учасниця надаєте допомогу тими чи іншими засобами, а ваші руки запам’ятовують це, аби відтворити в умовах стресу за потреби;
  • → навчання має бути засноване на протоколі надання допомоги, а не на життєвому досвіді інструктора/ки або інших матеріалах;
  • → навчання проводить організація з хорошою репутацією. Вона має певну історію та гарні відгуки;
  • → навички, які ви отримаєте, мають відповідати ризикам, з якими ви готуєтесь зустрітися. Якщо ви співробітник/ця офісу, ризики — це раптова зупинка серця, інсульт. Якщо ви готуєтеся до чогось небезпечного з точки зору травм, переконайтесь, що вас навчать, як надати допомогу саме при травмі. 

Що мене чекає на курсі з домедичної допомоги для цивільних?

У найкращому випадку вас чекає від 8 годин активного тренінгу, синці на кінцівках від турнікетів, мотивація читати й додатково вивчати онлайн-матеріал після закріпленої на тренінгу практики.

Що першочергово треба знати і вміти, а що — може почекати?

Ми радимо навчитися надавати першу допомогу насамперед через загрози, які несе із собою війна. Ваші найпріоритетніші навички — це зупинка масивних кровотеч, допомога постраждалим при втраті свідомості, допомога при травмах грудної клітки. Немає навичок, з якими можна зачекати. Є навички, які будуть використані з меншою ймовірністю.

Навіщо цивільним взагалі проходити такі програми? Хіба лікарі/ки та швидкі не працюють?

Працюють, але середній час прибуття швидкої в українських обласних центрах —20 хвилин. А  смерть від раптової зупинки серця може настати за 5 хвилин. Масивна кровотеча в найгіршому випадку може вбити за 3 хвилини. Єдиний спосіб дати постраждалому/їй шанс вижити — надати якісну першу допомогу до прибуття медиків/инь. 

Перша допомога насамперед вивчає стани, які вбивають швидше. 

Як часто їх треба проходити?

Комітет ТССС рекомендує проходити навчання військовослужбовцям/ицям раз на рік. Більшість курсів для цивільних рекомендують повторно проходити навчання раз на два роки. Це пов’язано і з пам’яттю м’язів, і з оновленнями рекомендацій з надання першої допомоги.

Проте ці рекомендації розраховані на те, що людина навчається базовим правилам першої допомоги регулярно та до того, як стає дорослою, як-от у молодшій школі, в старших класах, в університеті. Наприклад, у багатьох штатах в Америці не можна закінчити школу, не отримавши сертифікат серцево-легеневої реанімації. У такому разі доросла людина, яка, можливо, також пройшла військовий вишкіл, просто поновлює знання. Для українців/ок, які тільки починають формувати культуру першої допомоги, ми б радили проходити навчання раз на рік.

Як мені зібрати аптечку, зважаючи на те, що в країні війна?

Навесні було дуже складно купити більшість комплектуючих елементів для аптечки в Україні. Зараз ринкова ситуація стабілізувалася — якісні елементи є у вільному продажі. Але важливо класти у свою аптечку тільки те, чим ви вмієте користуватися та вміти відрізняти підробки.

Що має бути в аптечці?

Для однієї цивільної особи ось такий набір може вважатися максимально повним (на основі комплектації американської військової індивідуальної аптечки — IFAK*):

1. Джгут, яким ви вмієте користуватися — 1 шт.
2. Маркер для фіксації часу накладання джгута та інших записів на постраждалому/ій
3. Гемостатичний бинт, що складений гармошкою — 1 шт.
4. Компресійний бинт, що складений гармошкою — 1 шт.
5. Бандаж із тиснучим аплікатором (Ізраїльский бандаж) — 1 шт.
6. Оклюзійна наліпка подвійна вентильована — 1 пара.
7. Невеликий армований скотч для фіксації всього до всього (і додаткової фіксації оклюзійної наліпки) — 1 шт.
8. Ножиці рятувальника для видалення одягу — 1 шт.
9. Медичні рукавички (бажано — нітрилові, вони ліпше за латексні чи вінілові переносять контакт із різними оліями, пудрами, випадковими рідинами) — від 2 пар.
10. Термоковдра — 1 шт.
11. Гідрогелева пов’язка — 1 шт.
12. Щиток для ока — 1 шт.
13. Термопакет — 1 шт.

* Зверніть увагу, що  цей перелік не містить таблетованих препаратів, бо радити приймати ті чи інші препарати всліпу в Інтернеті не варто. Як і довіряти такій пораді.
* Військова аптечка може містити додаткові елементи, але цивільні особи без медичної освіти юридично обмежені стосовно використання ін’єкцій чи пігулок.  

Що з дитячого необхідно мати в такій аптечці?

Більшість маніпуляцій у першій допомозі для дорослих і дітей збігаються, але не всі. Тому існують тренінги для допомоги дітям, які описують різницю та дають змогу рятувати дітей ефективніше. 

Наприклад, дитяча реанімація буде відрізнятися в послідовності дій, а деякі турнікети складніше (чи взагалі неможливо) накласти дітям до чотирьох років. Тому швидкої відповіді на це питання немає. 

У сімейну аптечку краще обирати такі засоби, які будуть за своїми розмірами та принципом дії підходити для використання на дитині. Це також стосується турнікетів і масок для реанімації.

Я пересуваюсь містом постійно і надзвичайна ситуація може застати мене будь-де. Що з ліків та медичних засобів мені може стати в нагоді? Чи потрібно взагалі щось носити з собою?

Мінімумом до початку повномасштабного вторгнення можна було вважати мобільний телефон для виклику швидкої та медичні рукавички для захисту себе як рятувальника/ці. Зараз мінімум збільшився до “невелика аптечка поруч зі мною кожного дня”.

Гаразд, у мене є ця аптечка. Чи є якась особливість у тому, як надавати домедичну допомогу під час бойових дій?

З медичної точки зору неважливо, що спричинило кровотечу з кінцівки — ворожа ракета чи випадкове ДТП. Тому особливості стосуються скоріше правил на кшталт “не чіпай чужу зброю, якщо ти цивільна особа” та правил безпеки загалом. Про загальну послідовність дій та певні особливості ми розказали в курсі Перша домедична допомога в умовах війни на платформі Prometheus. Проте віримо, що найкраще надання допомоги цивільною особою в зоні бойових дій — це покинути зону бойових дій до того, як вам або людям навколо може знадобитись допомога.

Фото без опису

завантажити
інфографіку

Фото без опису

завантажити
інфографіку
завантажити
інфографіку

Автор/ка:

Інструкторська команда PULSE


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь