Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІЛ/СНІД: озброєний той, хто попереджений

Дата: 01.12.2022 20:22
Кількість переглядів: 122

1-го грудня у всьому світі відмічають всесвітній день боротьби зі СНІДом. Його метою є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію – СНІД. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитись до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією, а також  згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-СНІДу.

За оцінками експертів загалом в Україні налічується близько 300000 людей інфікованих ВІЛ. З них третина досі не знають, що є носіями цієї хвороби. Це означає, що ця підступна недуга непомітно, але впевнено, день за днем руйнує їх здоров’я і вони можуть стати джерелом зараження своїх статевих партнерів чи «товаришів по голці».

І навіть коли ВІЛ досягає своєї цілі і знищує імунну систему, ми не завжди розпізнаємо його під маскою різноманітних симптомів, чи то незрозумілої швидкої стомлюваності, чи повторних запалень легень, або рецидивів герпесу. За 5-10 років людина часом і пригадати не зможе коли вона могла інфікуватися ВІЛ.

Отже, єдиним правильним рішенням може стати тестування, яке в Україні доступне і безкоштовне. На щастя, медицина не стоїть на місці і для діагностики ВІЛ швидким тестом достатньо лише 15 хвилин:  це той час, який дає шанс зробити правильний крок і врятувати власне життя, розпочавши лікування. Антиретровірусна терапія (АРТ) щороку вдосконалюється, а препарати для лікування безкоштовні і доступні для всіх. Не можна зупинити епідемію,не надавши відповідного лікування всім,хто його потребує.

Успішне впровадження заходів з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини забезпечило суттєвий прогрес у досягнені цілі щодо ліквідації випадків ВІЛ серед дітей. Цільовий програмний підхід до надання послуг вагітним жінкам та народженим ними дітям дозволив звести ризик інфікування дітей до мінімуму.

Традиційна профілактика інфекційних хвороб при попередженні розповсюдження ВІЛ-інфекції виявляється малопридатною: ВІЛ, потрапивши в організм людини, залишається в ньому довічно. І до кінця свого життя заражена особа залишається джерелом інфекції для інших.

Не існує вакцини, яка може гарантовано захистити від зараження ВІЛ. Відсутній і радикальний метод лікування цього захворювання. Якщо не вживати заходів, щоб ВІЛ не переріс у СПІД, то ця недуга  невідворотно приведе до смерті.

Профілактичний план проти розповсюдження ВІЛ серед підлітків та дорослих доволі простий: захищений секс, дотримання елементарних правил особистої гігієни, невживання наркотиків і алкоголю.

За даними обласного Центру з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом на 1 жовтня 2022 року в Обухівському районі обліковано 304 особи з ВІЛ-інфекцією, у тому числі 146 зі СНІДом (минулий рік – відповідно – 287 та 137). За весь час обстежень в районі було виявлено 521 особа з ВІЛ, з них 190 зі СНІДом. 86 ВІЛ-інфікованих жінок народили дітей, у 20 з яких підтверджено ВІЛ, в тому числі у 17 СНІД.

Інфікованість серед дорослих склала 0,75%, у минулому році вона була 0,72%, цей показник серед дітей склав відповідно 0,89 % та 0,87%.

Зростання темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції серед населення Київської області, вважають фахівці, вказує на недостатність впровадження профілактичних заходів або їх неефективність. Профілактичні заходи передачі ВІЛ-інфекції проводяться лише серед груп високого ризику, як і  вцілому по Україні. Нажаль, зазначена робота не проводиться серед основного прошарку населення.

     Під час нещодавніх відвідин  Центру профілактики СНІДу в м. Портленді американського штату Орегон Ваш нарколог мав можливість на власні очі побачити,як тамошні фахівці проводять профілактичну роботу серед свого населення.На це їхня держава грошей не шкодує. Центр займає приблизно площу нашого «Велмарту», що на Піщаній. Десятки кімнат, великий штат працівників, видають книги, буклети, різноманітні плакати, пам’ятки, знімають фільми, готують лекції. І все для того, щоб уберегти своїх людей. в. У нас такого, нажаль, немає, можливо тому ми і спостерігаємо зростання поширеності ВІЛ-інфекції.

       Ця хвороба найбільше вражає людей груп ризику. Об’єднує цих людей незаповнений душевний вакуум – відсутність цілей у житті, нездатність організувати змістовне дозвілля, ослаблення або відсутність інстинкту самозбереження. Чи то в результаті психічного захворювання, чи рукотворного розладу психіки та поведінки внаслідок вживання наркотиків та алкоголю. Таким, як кажуть: «море по коліна». Древній філософ писав: «Одурманений парами алкоголю, уподібнюється бику, що іде на забій, доки спис не прониже печінку його».

Наступає послаблення функцій лобної кори головного мозку, яка відповідає за контроль поведінки і тоді починається «буйство підкірки», проявами якої  стає ризикована статева поведінка та прагнення до легкодоступних задоволень.

    Яка приваблива розпуста зовні і яка огидна, бридка та жахлива її внутрішня сутність! – могли б при певних умовах вигукнути наші наступні герої: 50-річний мешканець м. Українка та  40-річна безхатченка. Все у них починалось прекрасно і поетично.

 

                                         У пошуках тупика.

     Чоловік з Українки примкнув до співтовариства наркозалежних – заворожували жаргонні слова, що звучали на притонах: «драп», «кукнар», «фен», «метал», «приходняк_- відходняк», «колеса» та «ширка». Дух перехоплювало, коли бачив, як старші наставники «гнали по венах» кустарно виготовлені наркотики. Ігноруючи усі правила асептики і антисептики пускали шприці з варивом «по  колу». Крім наркотичної залежності отримав і позитивний тест на ВІЛ. Через декілька років було виявлено туберкульоз легень, як прояв СНІДу. Лікувався, начебто туберкульоз вилікував, але продовжував колотись і доколовся до інсульту, після чого втратив здатність ходити. Уся рідня відвернулась від  нашого героя, зараз ним опікується лише товариш по голці. АРТ не приймає уже більше 3 років. Більша частина пенсії (інвалід ІІІ групи по туберкульозу) іде наркодилерам за наркотики. Продовжує колоти їх у пах. Наркологи шукають близьких родичів чи волонтерів, щоб ті доставляли метадон хворому додому, коли буде оформлений на сайті ЗПТ, з обов’язковою умовою прийому ліків від СНІДу.

 

                                              Утриманка.

На прийом до наркологічного кабінету звернулися мешканець Обухова та його  співмешканка з приводу запоїв. Розповіли, що чоловіку вдалося придбати солідну партію дешевої горілки, яка, як показала дегустація, виявилася «паленою». Наркологам довелося немало потрудитися, щоб повернути пару до тями. Були обстежені на ВІЛ, у жінки результат виявився позитивним у її супутника, поки що, негативним. Не пройшло і тижня, як ця пані знову звернулася з того ж приводу. Пояснила, що її друг не зміг, як планували, продати залишки «паленки» і вони змушені були її допивати. Після повторного курсу лікування, пацієнтка заявила, що не повернеться назад, бо друг її побив і поїхала до своїх старих друзів по пляшці в м.Українка. Багато років  наркологи знайомі з цією пацієнткою, і ще пам’ятають, якою вродливою і звабливою була ця жінка. Її хобі було ніде не працювати, а знаходити одиноких питущих чоловіків, які  брали її на своє утримання в обмін на «любов». Уже багатьох цих  «утримувачів» немає серед  живих, чи то через алкогольний цироз печінки, чи з інших причин .. Та й у самої пацієнтки  зявилися симптоми  цирозу. Призначені ліки від ВІЛ  приймає нерегулярно, стилю свого життя не змінює. Мотивувати пацієнтку до тверезого життя наркологам не під силу. Ми запитали одного разу, як їй вдається, ніде не працюючи, жити, випивати, закушувати та одягатися. У відповідь вона розреготалась і вигукнула: «Я сама в шоці!»

…Науковці вже давно встановили шляхи  зараження ВІЛ. Щоб уберегтись від напасті залишається тільки слідувати їхнім настановам. Любителям погратись у рулетку зі смертю, побажаємо більше цінувати себе, бути милосердними до себе та оточуючих, не забувати, що лише сама людина відповідає за своє здоров’я і своє одноразове життя. 

Є.Карлюк лікар-психіатр,  В.Чернюшок лікар-інфекціоніст, 

П.Федь лікар-нарколог


                                                                                                                                                                                     

 


                                                                        

    


                                                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь