Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обухівські медики закликають до профілактики поліомієліту

Дата: 10.02.2022 09:38
Кількість переглядів: 554

      У  2021 році  в  Україні зареєстрований спалах поліомієліту. В зв’язку з тим, що лише 73,3 % дітей віком до одного року отримали  три дози обов’язкової вакцини проти поліомієліту (станом на грудень 2021 року),то ризик поширення захворювання на території країни (в т. ч в Обухівському районі )оцінюється, як високий, повідомляє директор  Обухівської  районної філії  ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ України»                                              А.В.Власенко.

Фото без опису

Щоб зупинити поширення вірусу і сформувати «колективний імунітет» повинно бути вакциновано  щонайменше  95% дітей. Кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина може захворіти на поліомієліт і залишитись інвалідом з паралічами кінцівок на все життя. Великий прошарок нещеплених дітей – благодатне середовище для появи циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип.2.

У зв’язку з цим посилений епіднагляд на всій території України. А головний захід - це розпочата кампанія форсованої  імунізації  від  поліомієліту дитячого населення  віком від 6 місяців до 6 років інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ),  яка  буде тривати  три тижні. В подальшому буде використовуватись оральна поліомієлітна вакцина(ОПВ).

     Профілактика поліомієліту - є щеплення як єдиний альтернативний метод попередження захворювання.

    При поліомієліті відсутнє специфічне лікування, захворювання протікає важко,  є небезпечним для життя та спричиняє інвалідність.

Звертаємося до батьків, особливо до тих, хто відмовляється від проведення щеплень, в тому числі проти  поліомієліту, з проханням не відмовлятись від щеплень! Та нагадуємо, яку загрозу життю та здоров’ю вашої дитини  несе поліомієліт.

      Поліомієліт є паралітичним гострим інфекційним захворюванням, яке розвивається  в результаті зараження   людини одним з трьох споріднених типів поліовірусу. Найбільш часто зустрічається перший тип. Вірус стійкий у зовнішньому середовищі ( у воді зберігається до 100 діб, у випорожненнях  - до 6 місяців), добре переносить заморожування та висушування. Не руйнується  травними соками, стійкий до антибіотиків. Гине  при кип’ятінні, під впливом ультрафіолетового опромінення  та дезінфікуючих засобів.

    Поліовірус поширюється від людини до людини фекально - оральним шляхом при вживанні продуктів і води, забруднення фекаліями, що містять вірус. Можливо передача інфекцій повітряно - крапельним шляхом. Вірус, потрапляючи в організм людини, розмножується  в кишківнику, проникає в  кровяне русло і вражає деякі типи нервових клітин, ушкоджуючи або руйнуючі їх.

      Інфекція поширюється дуже легко. Заражаються практично всі діти, які проживають разом з інфікованою людиною. Найчастіше інфікована людина, заражає, оточуючих за десять днів до того, як у нього з’являються перші ознаки захворювання і протягом десяти днів після появи симптомів. Важливо знати, що велика кількість заражених поліовірусом переносять інфекцію безсимптомно, але при цьому вони також можуть заражати інших людей. Інкубаційний період захворювання триває від 2до 35діб.

        Які ознаки та симптоми поліомієліту?

У більшості дітей, заражених поліовірусом, відсутні  клінічні прояви захворювання. Тільки приблизно  у  п’яти відсотків заражених можуть з’явитись  симптоми, схожі   з ознаками простудних захворювань: підвищення температури, біль у горлі, рідкий кал, порушення травлення, головний біль або біль у області живота. Більшість дітей, які  перенесли безсимтомний поліомієліт, набувають стійкий імунітет на все життя. Паралітичний поліомієліт зазвичай починається з легких симптомів і підвищення температури. Потім у хворого розвивається сильна м’язова біль  і паралічі. Паралічі зазвичай виникають протягом першого тижня захворювання. При цьому може спостерігатися втрата рухової активності однієї або обох ніг або рук, а також ускладнення дихання через параліч дихальної мускулатури. Остаточний діагноз встановлюється тільки після дослідження в лабораторії зразків калу від підозрілих хворих.

        Які можуть бути ускладнення?

У разі, якщо параліч вражає дихальну мускулатуру грудної клітини, і немає можливості штучно підтримувати дихання, тобто немає спеціального обладнання, може настати смертельний результат. Також, за відсутності адекватної фізіотерапії, неможливо повернути функціональну активність паралізованим м’язам. Тому багато людей, які перехворіли на поліомієліт, мають серйозні залишкові паралічі протягом усього життя. 

     Як захиститися від поліомієліту?

Згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні діти у віці до 6 років повинні мати вакцинальний комплекс (4 дози) щеплень вакцинами для поліомієліту, з них 2 дози інактивованої (ІПВ) та 2 дози оральної поліомієлітної вакцини(ОПВ).

Захворювання на поліомієліт можна запобігти  тільки за допомогою імунізації живою оральною вакциною проти поліомієліту(ОПВ) або інактивованою вакциною проти поліомієліту(ІПВ). Під час проведення масової кампанії вакцинації не відмовляйтесь від щеплень, захистіть своїх дітей.!

Лікування поліомієліту відсутнє!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь