Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ідентифікація та реєстрація тварин є частиною державної політики України

Дата: 29.01.2022 07:35
Кількість переглядів: 598

Реєстрація тварин є частиною державної політики України, що приводить законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу та впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і є обов’язковою для господарств всіх форм власності.

Фото без опису

      Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» проводиться ідентифікація усіх сільськогосподарських тварини, які утримуються у господарствах власників. Дія цього Закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, надають послуги штучного осіменіння та організовують виставки тварин. Закон приводить законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу та створює систему постійного контролю за станом здоров’я всіх тварин – великої рогатої худоби, свиней, коней, овець, кіз і ветеринарно – санітарним станом усіх господарств країни.

      Відповідно до нормативно-правових актів з ідентифікації та реєстрації тварин кожна тварина (ВРХ, ДРХ) що народилася в господарстві, повинна бути ідентифікована двома бирками не пізніше семи днів від моменту її народження, але у будь-якому разі до вибуття з господарства. Ідентифікація племінних свиней відбувається не пізніше 60 днів від моменту народження тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство. Товарні свині ідентифікуються при вибутті з господарства. Коні – протягом року після народження, але раніше, ніж тварина залишить господарство.

      Відповідно до статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані виконувати вимоги щодо ідентифікації тварин, що їм належать, у тому числі котів, собак та інших дрібних домашніх тварин, які ідентифікуються за допомогою мікрочипів. Статтею 15 цього ж Закону визначено, що переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів заборонено.

Ідентифікації підлягають:

  • велика рогата худоба протягом 7 днів з дати народження;
  • ягнята і козенята не пізніше 7 днів від моменту їх народження, але у будь-якому разі до того часу, як тварина залишить господарство;
  • товарні свині у фізичних осіб не пізніше 60 днів від моменту народження
    тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство;
  • лошата перед вилученням від матері, але не пізніше одного року після народження.

При цьому треба пам’ятати, що всі власники тварин незалежно від форм власності зобов’язані:

  • подавати для реєстрації протягом 5 днів дані про тварин господарства, їх розведення та утримання;
  • ідентифікувати всіх тварин у господарстві;
  • проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих тварин;
  • здійснювати переміщення тварин лише з ідентифікаційними документами;
  • здійснювати щорічну інвентаризацію поголів’я ВРХ у господарстві за участю спеціаліста державної установи (закладу) ветеринарної медицини.

Наголошуємо на тому що, при оформленні дотації, паспорт на тварину є невід’ємною частиною для отримання виплати. Також, власник незареєстрованої тварини без ідентифікаційних документів не зможе офіційно реалізувати молоко та м’ясо, не зможе отримати ветеринарний дозвіл на переміщення тварин на забій, продаж, участь у виставці тощо.

У разі порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин, передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Стаття 1072 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Провести ідентифікацію та реєстрацію тварин можливо в Сосницький районної лікарні ветеринарної медицини яка знаходиться за адресою смт. Сосниця, вул Чернігівська, буд 7., або в іншій найближчий дільничній лікарні ветеринарної медицини.

З собою потрібно мати ідентифікаційний код та паспорт громадянина України (та паспорт корови, якщо треба проідентифікувати теля).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь