Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як Обухівщина Маковія святкувала

Дата: 16.08.2021 15:43
Кількість переглядів: 436

Медовий Спас (або Маковія, Спас на воді) – стародавнє свято, яке є одним з найважливіших для будь-якого віруючого жителя України. З цього дня православні християни починають збирати маковий урожай на своїх полях і пекти смачні макові пиріжки.

Фото без опису

Відродити традиції та народні звичаї зібралися сьогодні, 14 серпня, жителі Обухівського району в етносадибі Зінченків, що в с.Дерев’яна. Завітали на свято Маковія й заступник голови КОДА Тетяна ЩЕРБАК та голова Обухівської РДА Олександр ГОМОН.

Фото без опису

???? «Вітаємо жителів Обухівського району зі святом! Радий, що на території Обухівщини є такі берегині місцевої культури та традицій, і ми готові їх підтримати!», - звернувся з вітальним словом до присутніх голова Обухівської РДА Олександр ГОМОН.

За народним звичаєм присутні сьогодні збирали букети-маковійчики та готували традиційні макові коржики. Бажаючі могли не тільки завітати до хати-музею, а й передягтися в сорочки та вишиванки ручної роботи й зробити фотосесію.

Фото без опису

 

???? «Перед початком Медового Спасу господині плели красиві яскраві букетики з різних лікарських трав. У них обов’язково мали бути вплетені голівки маку, ягоди калини, квіти календули, а також м’ята і рута, - розповідає господиня садиби Любов Зінченко, - А сплетений Маковійчик (букет) обв’язували яскравою червоною стрічкою. Такі букети прийнято було підвішувати над іконами. Вони захищали від злих духів і берегли урожай протягом усього року».

Фото без опису

???? Ну і як можна не скуштувати приготованих страв з любов’ю від господарів: капусняк, вареники, коржі з пряниками, булки з маковою та медовою начинкою, узвар. Тут завжди раді гостям і туристам!

Нагадаємо, що садиба Зінченків Виктор Зинченко увійшла до туристичних маршрутів «Аромати та смаки Обухівшини» Асоціація розвитку Спорту і Туризму України за підтримки Обухівська районна державна адміністрація , та «Дороги смаку та вина» Управління туризму Київської ОДА, Київська обласна державна адміністрація, а також представила український етнотуризм в проморолику Саудівської Аравії авіакомпанії flynas ????? ???.

ПРЕССЛУЖБА ОБУХІВСЬКОЇ РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь