Обухівська Районна Державна Адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обухівський район відзначив День Хрещення Русі-України. На свято з’їхалася вся Київщина

Дата: 28.07.2021 10:07
Кількість переглядів: 319

Фото без опису24 липня Обухівщина приймала захід обласного масштабу – День Хрещення Київської Русі. На 15 га території парку «Київська Русь», що у Копачеві, Київська область презентувала свої здобутки,культурні надбання та найкращі творчі колективи.

Відкрив святкування голова Київської облдержадміністрації Василь Володін:

“Хрещення Русі відбулось у 988 році за ініціативи князя Володимира Великого. Це символ єдності всіх українців і підтвердження нашої славетної історії. Тож для нас було важливо організувати з нагоди чергової річниці цієї події такий масштабний захід і вкотре показати, наскільки наша Київщина є гостинною і згуртованою”.

 

Вітав делегації і учасників заходу голова Обухівської районної державної адміністрації Олександр ГОМОН:

«Радий вітати всіх на першому масштабному заході обласного рівня після утворення нових районів Київської області! Дуже радий і дуже приємно, що історичне, релігійне свято, свято єдності відбувається саме на території Обухівщини! Дякую за віру і довіру, надану мені з боку Київської обласної державної адміністрації та відповідально ставлюся до кредиту довіри від Президента України Володимира Зеленського. Обухівський новоутворений район – велика потужна і дружня громада, і всі ми можемо в цьому переконатися, відвідавши нашу презентаційну локацію. У нас є все: багата історія, майже 100-кілометрова прибережна акваторія Дніпра, колиска Трипільської культури, Богуславські каньйони, Змійові вали, городища часів Київської Русі, зведені великим князем Володимиром, і навіть оповита легендами Володимирова криниця теж знаходиться у нас на Обухівщині. Тож, цілком справедливо, що день Хрещення Київської Русі-України ми всі разом сьогодні відзначаємо саме на території Обухівського району тут -в князівстві «Київська Русь», де у масштабі 1:1 відтворено середньовічне місто «Древній Київ» Х сторіччя. Не тільки Обухівщину і Київщину, а й всю Україну єднає спільна історія, яка бере  початок з часів Київської Русі. Християнська духовність завжди була головним чинником збереження нашого народу. Ми радіємо нашим успіхам і виносимо уроки з невдач. Але ми сильні, коли ми єдині! Бажаю, щоб духовна міць ніколи не згасала й наповнювала всіх нас незламною вірою в мирну та непереможну Україну! Слава Україні!»

 

Локацію Обухівського району презентував голова Обухівської районної ради Антон Карманов:

«Я, як голова Обухівської районної ради, хочу представити Обухівський район, усклад кого увійшли 9 територіальних громад, як економічно потужну 1/7 частину Київщини. Наша площа складає 3637.3 км. кв. і займає 13 відсотків від Київської області. І ми тепер велика потужна і дружня родина. Сьогодні наша локація представлена найпотужнішими підприємствами України – виробниками бронетанкової і автомобільної техніки, як для Збройних сил України, так і на експорт, а також компанією з продажу Агротехніки.  Одне з найбільших і найсучасніших підприємств України –  відомий «Миронівський завод по виготовленню круп та комбікормів» – теж наш, Миронівський інститут пшениці імені академіка Василя Миколайовича Ремесла. Посівні площі сортів селекції Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН в Україні займають площу понад 1,5 млн. га. Установою щороку укладається понад 150 ліцензійних угод на використання сортів. «Карапишівські ковбаси» і підприємство з виробництва вітчизняних пробіотичних препаратів Науково-виробнича компанія «О.Д.Пролісок» – теж сьогодні презентують Обухівський район.  А наскільки ми багаті на талановитих людей, можете впевнитися відвідавши нашу творчу зону навпроти сцени, яка представлена і майстрами народних промислів, і гончарством, різб’ярством, ткацтвом, писанкартсвом, керамікою. Можна підійти до кожного майстра, і не тільки помилуватися, а й долучитися до  майстер-класів. Абсолютно всі майстри готові навчити своїй справі і своєму вмінню. А ще окремо хочу акцентувати увагу на тому, що ми величезну увагу приділяємо розвитку туризму і в тандемі з Обухівської РДА та у тісній співпраці з управлінням туризму КОДА, і  вже робимо величезні кроки і проекти. А сьогодні до Вашої уваги представлена сімейна еко-ферма «Sheepland» – один з найяскравіших прикладів сільського туризму в Україні, перлина  цікавих та  живописних  місць  Київської області, Равликова еко-ферма з Нещерова та винороб Кулініченко від Кагарлика. Тож запрошую на землі Обухівщини!».

 

Початок творчого блоку свято відкрив найдовший рушник України від Обухівщини, який приїхав з Богуслава.  Довжина рушника складає 104 метри 77 сантиметрів, і кожен метр символізує століття. На рушникові в датах висвітлено 45 позитивних подій, які виокремлюються своїми кольором. Крайня дата на рушникові це 1991 рік – проголошення Незалежності України, залишивши можливість для прийдешніх поколінь створити нове, на багато довше, рушникове полотно та наповнити його кількісним багатством переможних дат новітньої історії нашого краю, як маленької часточки молодої Незалежної України.

До створення рушника долучилося 1462 особи, крім громадян України представники 8 держав з чотирьох континентів: Євразія, Африка, Північна та Південна Америки.

Ткали рушник 9 місяців – символічно виношували дитя і кожен з учасників залишив свої найщиріші побажання для розквіту нашої Батьківщини.

 

На сцені Обухівщину сьогодні представляли колективи:

«Золота Нива»- народний ансамбль Української пісні Миронівської територіальної громади інституту пшениці ім. Василя Миколайовича Ремесла широко відомий як у своїй територіальній громаді, так і в сусідніх областях – Черкаської, Полтавської, Львівської. Народний ансамбль є лауреатом міжнародного фестивалю « Фольклорний дивосвіт» м. Київ; ІІ –го обласного конкурсу-фестивалю козацької творчості « Козацькій славі жити у віках» с. Требухів; IV- го фестивалю « Козацькому роду нема переводу»; Дипломанти першого ступеня у всеукраїнсбкому фестивалі « Грай гармонь»;

Хореографічний колектив «Барвінок» Миронівської школи мистецтв (керівник Антоніна СКОПЕЦЬ, концертмейстер Василь АНДРІУЦА). Багаторазові переможці Всеукраїнських фестивалів, конкурсів, здобував Гран-прі та призові місця у міжнародних конкурсах у Болгарії, Білорусі, Турції, Іспанії;

Народний фольклорний ансамбль “Золоте зерно” з міста Українка та школа класичного танцю “Адажіо”. Дві пісні заспівала за окремим запрошенням Юлія Черевко;

Народний цирковий колектив «Юність» Васильківської дитячої школи мистецтв. Колектив був заснований у 1998 році. Керівником колективу є Кернер-Вернер Ірина Анатоліївна. Колектив приймає активну участь у Міжнародних, Всеукраїнських та обласних фестивалях-конкурсах;

Народний аматорський ансамбль народної пісні та музики «Родовід» (с.Кодаки). Колектив складається з 6 осіб, керівник Костенко Борис Миколайович – Заслужений працівник України. За більш 40-річну діяльність у репертуарі ансамблю понад 200 українських народних та авторських пісень, інструментальних обробок. Колектив неодноразово нагороджений грамотами управління культури КОДА, грамотами та дипломами різножанрових конкурсів і фестивалів;

Народний аматорський ансамбль української пісні «Журавка» з Василькова. Колектив існує вже більше 30 років. В репертуарі цього ансамблю дуже багато пісень – українські народні, обрядові, пісні українських композиторів. Керівник ансамблю Прилипко Наталія Андронівна;

Народний аматорський фольклорний колектив “Гвоздівчанка” – лауреати багатьох обласних та міжнародних конкурсів, 4-разові дипломовані переможці Всеукраїнського конкурсу народної творчості “Червона Калина”, лауреати конкурсу народної творчості “EURO FOLK 2021”.

 

Також на гостей заходу чекала насичена програма від господарів території парку «Київська Русь»:кінно-трюкові виступи, костюмований парад, давньослов’янські забави, смачні страви з багаття, фотосесії, турніри кінних лучників і кінних лицарів, та багато іншого.

 

ПРЕССЛУЖБА ОБУХІВСЬКОЇ РДА

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь